如何安然度過香港的夏天?夏天帶寶寶全面攻略


又到咗炎炎夏日,香港的夏天又濕又熱,室內室外一冷一熱,真係令到唔少寶寶同父母都覺得辛苦。Happy Babe 經常都收到唔少爸爸媽媽的查詢,問咗好多關於夏天時帶BB的問題。


點樣令父母同寶寶都可以過一個舒服安全,玩得又開心的夏天呢?


雖然夏天又熱又辛苦,但為人父母都知夏天係有好好的陽光,係小朋友吸收更多維他命D的時間,而且出外多跑動同埋其他小朋友一齊玩,係可以令身心成長更加健康。


而且臨近暑假,係好多父母帶寶寶及小朋友出外旅行的好時間。


做人父母甚艱難,又想帶BB及小朋友見識多D出面的世界,父母又想趁機休息吓,有時都要搵一D用品令帶BB去旅行更方便更安心的。


Happy Babe 明白好多父母的需求,今次搜尋咗好多實用資料,喺呢度一次過為大家分享最強同最全面的夏天帶寶寶攻略!


1)夏日BB皮膚護理


夏天太陽伯伯特別勤力,為我哋帶來陽光璨爛的日子,亦可以比小朋友一個吸收維他命D的機會!


不過,同時間夏天同寶寶出去,防曬功夫就一定要做足D。

A/ 寶寶防曬產品


有時候父母一時沒有注意防曬工作,BB的皮膚就會過敏,不當止又紅又腫,甚至會有機會曬傷。


如果BB皮膚曬傷後處理不好,還可能引發併發症、發炎等等。


帶BB外出時,硬件如 防紫外線的UV雨傘、防曬衣、帽子等等當然唔少得,而軟件方面就係記得幫BB使用適合的防曬產品。最理想是外出前15-30分鐘先塗一次,以便有效阻擋紫外線照射。


仲有一點需要注意的,就係好多父母以為幫BB塗大人的防曬產品都可以,其實寶寶的皮膚較大人幼嫩,很容易會引發皮膚敏感,應該選用適當的兒童防曬產品,千萬不要給寶寶塗大人的防曬產品!


如果寶寶係外出玩水或遊水的話,記得使用防水的防曬產品,不過就算是防水的防曬產品,都要記得每1、2個小時就要補塗一次,保護寶寶白嫩嫩的皮膚。

B/ 寶寶防蚊產品


夏天氣溫逐漸升高,各種小昆蟲都跟寶寶一起開始活躍起來。防蚊就成為不少爸媽的首要任務!


寶寶的免疫力比我們低,一但被蚊子咬之後,BB皮膚會又痕又痛,爸爸媽媽們除了心疼,其實BB已經增加患上傳染病的風險。


出發前,記得為寶寶做好防蚊準備啊!


爸爸媽媽唔想啲蚊咬白嫩嫩的寶寶之外,都要注意防蚊產品係唔係用安全天然溫和配方,有無着色、香料等添加劑,咁BB皮膚先會保持健康嫩滑。


2)日常生活


熱辣辣當然要去沙灘消暑,多啲比孩子接觸大自然,對身心靈發展也有極大的好處。

藍藍的大海,閃亮亮的沙灘,耀眼的太陽。準備好帶孩子去海邊了嗎?


A/ Disney 沙灘涼鞋


不過,有很多媽媽跟Happy Babe 分享過:「我BB比沙辣親腳,又要比石仔割傷腳,起曬水泡。」


Happy Babe 真是聽到都很心痛!其實就算傷口很小,都可能細菌感染,嚴重甚至要截肢。

Happy Babe 希望寶寶走的每一步,都是踏實安穩、舒服的,一對輕巧舒服的沙灘涼鞋對孩子的成長好重要


鞋底防滑加厚,採用防曬透氣潛水料,保護BB雙腳。款式簡單百搭,可以跟寶寶襯多幾件泳衣。


一對涼鞋多個用途,去沙灘穿可以,屋企穿都可以,想出去行街又得。


B/ 日本GOON 紙泳褲



爸爸媽媽更可以跟寶寶一起享受水中的樂趣,游泳是一個有益BB身心健康的運動,由頭到腳的肌肉都可以鍛煉,增強BB抵抗力,但是游泳前我們需要注意幾個地方。


爸爸媽媽都知道太飽或者太餓都不適宜游泳,其實BB同大人一樣飯後1個小時左右就可以游泳了。


游泳都要留意寶寶很容易就想去廁所,弄髒泳衣會令BB很不舒服,很容易會引發皮膚敏感。所以一定要幫他們穿紙泳褲,不會弄髒海水,或做成尷尬,咁游泳就安全又開心啦。


日本製造,品質絕對令爸爸媽媽放心,專為未戒片的BB而設,下水之後不會像一般尿片脹大,BB可以在水中活動自如。獨特物料吸水層同防漏隔邊,為BB提供貼身、舒適的防漏保護。


C/ PEPPA PIG 小童游泳毛巾衣




游泳需要注意乾爽清潔,游泳之後不想冷病BB ?寶寶的身體比較弱,稍微有點風好容易受冷,甚至感冒發燒。


所以一定要令BB保持乾爽清潔,可準備一件游泳毛巾衣備用,乾身保暖一次過得,吸水能力強,輕便好看,為寶寶游泳後及洗澡後做好準備。<